[O2] Kto, jakie i gdzie zamontował św. do jazdy dziennej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2004
    • 25757
    • Audi

A mnie dalej zastanawia sens montazu takich ledow w OII. Przeciez ustawia sie swiatla mijania na 50% i zarowki przezyja dlugooo. Bez kolejnych drutow pod maska etc.

Co innego w aucie, ktore nie ma mozliwosci wlaczenia DRL w jakikolwiek fabryczny sposob
    Spritmonitor.de

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 11255
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Enriquez
      mariuszpolice,
      Podoba mi sie Twój montaż.
      montaż też mi się podoba, co nie zmienia faktu, że zgadzam się z Maicroftem
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• bishop
        L&K
        • 2012
        • 1430

Zamieszczone przez Maicroft
        A mnie dalej zastanawia sens montazu takich ledow w OII. Przeciez ustawia sie swiatla mijania na 50% i zarowki przezyja dlugooo. Bez kolejnych drutow pod maska etc.
        Masz 6000k , ...taka namiastka xenona :lol: , a nie tam pożółkłę siuśki na 50%

Same dzienne ledy wezma tyle prądu co podświetlenie tablicy z tyłu , nie wspominajac o mijania nawet 50% i tylnych.

Zamieszczone przez dryblaspl
        ja mam podobnie philipsy 4led zamontowane i jest idealnie... ważne ,że świeca...
        W sumie racja nigdzie nie jest napisane ,że maja być założone szkiełkiem do przodu, można oświetlić sobie silnik, ...wazne że są i świecą.

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

z tym oświetleniem silnika to pojechałeś...
          w instrukcji do Philipsów jest napisane pod jakim max. kątem mogą być zamontowane.
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

No to jak slysze ten kolejny eko belkot o zwiekszonym x krotnie zuzyciu paliwa to znow zaczynam sie smiac. Moze czas wywalic graty z auta, zrzucic kilka kilo dla zdrowia i dopompowac opony - bedzie bardziej eko niz kombinujac z ledzikami
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Widmo07
              Classic
              • 2012
              • 31

Szczerze mówiąc od kiedy mam dołożone dzienne odczuwam mniejsze zużycie paliwa, ale chyba wygląd samochodu u mnie zadecydował :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech

Komentarz

• krzynol
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 11255
                • Superb II combi (3T5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

bo widzisz, jak świecą dzienne małym światłem w zderzaku, to zawirowanie powietrza
                przed autem na dole jest inne i zgodnie z dualizmem korpuskularno-falowym światła
                (bo chyba wszyscy znają tę właściwość światła z fizyki) opór powietrza jest mniejszy
                ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                poprzednie modele:
                ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• dryblaspl
                  Drive
                  • 2012
                  • 75

Mnie osobiście szkoda ksenonów do świecenia w dzień to 1, a 2 nie bedę oświecał auta po d3ebil wymyslił taka ustawe, 3 łądnie oświetlaja mi dojście do garażu wieczorem, po 4 diody są modne??
                  Sprzedam Lampy przednie, zbiornik spryskiwaczy 3.5 L z pompką

Komentarz

• efish
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 136

Koledzy mam pytanie, mam światła do jazdy dziennej z automatem. Muszę je podłączyć do przewodu który daje napięcie po przekręceniu kluczyka. Nie chce mi się ciągnąć kabli od skrzynki bezpieczników czy stacyjki. Może ktoś wie gdzie taki kabel znajduje się w komorze silnika w OI ?
                    pozdrawiam
                    EFISH

Moc jest ze mną i lepiej niech się mnie trzyma dla swojego dobra :-)

Komentarz

• krzygaj
                      Rider
                      • 2008
                      • 627
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Koledzy mam O2 Ambition z 2008 - dziś zamontowałem światła do jazdy dziennej: http://www.justtop.com.tw/003/pro_1.aspx?pid=P_00000828 - wersja JS-11303. W postojówki wpiąłem się w szaro-czarny kabel.
                      Mam taki dziwny objaw (czekam na kabel by wyłączyć tryb skandynawski, ale to chyba nie ma związku z poniższym):
                      - po przekręceniu kluczyka na zapłon swiatła led nie palą się (tryb skandynawski załącza światła mijania), chwilę po przekręceniu kluczyka światła led na ułamek sekundy zaświecają się, a następnie wyłączają się
                      - po włączeniu silnika światła led zaczynają swiecić razem ze światłami mijania :shock:

Co mogło pójść nie tak? źle się wpiąłem w postojówki?

Dzięki za pomoc
                      Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                      Opel Astra III -

Komentarz

• sebu
                        L&K
                        • 2008
                        • 1304
                        • Octavia II (1Z3)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez efish
                        Koledzy mam pytanie, mam światła do jazdy dziennej z automatem. Muszę je podłączyć do przewodu który daje napięcie po przekręceniu kluczyka. Nie chce mi się ciągnąć kabli od skrzynki bezpieczników czy stacyjki. Może ktoś wie gdzie taki kabel znajduje się w komorze silnika w OI ?
                        lepiej by było gdybyś ten przewód podpiął pod alternator,wtedy światła do jazdy dziennej zapalały by się dopiero,gdy silnik by pracował.
                        Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                        jak pomogłem to daj punkcik
                        sprzęgło od G 60

Komentarz

• krzygaj
                          Rider
                          • 2008
                          • 627
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

efish, ja w swojej starej O1(w nowej O2 też :P) wpiąłem się w przewód, który jest podłączony do rury dolotowej/wylotowej filtra powietrza - wydaje mi się, że tu będzie najprościej
                          do rury wpięta jest taka wtyczka z przewodami - musisz poszukać, który ma napięcie po kluczyku i podłączyć (oczywiście stosując bezpiecznik)
                          Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                          Opel Astra III -

Komentarz

• greg44
                            L&K
                            • 2011
                            • 1198
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez krzygaj
                            do rury wpięta jest taka wtyczka z przewodami - musisz poszukać, który ma napięcie po kluczyku i podłączyć
                            Znaczy, że się podpiąłeś do przepływomierza? :ideia:

Komentarz

• krzygaj
                              Rider
                              • 2008
                              • 627
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

greg44, wiesz co chyba tak - mechanik ze mnie żaden
                              Grunt, że działa :twisted:

Jak chcesz się podpiąć, to z peszla musisz wyciągnąć najgrubszy kabel - czarno-zielony chyba i do niego się wpiąć i jazda :lol:

Ja wczoraj podłączałem światła i zajęło mi to chyba ze 4 godziny łącznie z przerabianiem kratek pod światełka.

Mam takie pytanko czy jak montowaliście światła w swoich Octach w te zaślepki obok halogenów, to czy światła montowaliście podkładając coś pod nie tak żeby były w linii prostej z przodem auta czy raczej tak jak idzie kratka - czyli względem auta są pod skosem?

Ja podłożyłem kawałek nakrętki tak, że światła są prawie w linii prostej z przodem auta.
                              - jak się patrzy z góry to tak średnio to wygląda, bo jeden róg światła jest schowany pod kratką, a drugi wystaje z kratki.

Zastanawiam się czy nie zmienić żeby nie było bez żadnych podkładek, ale co wtedy ze świeceniem - czy nie będą świecić za bardzo na boki? - teoretycznie kąt świecenia to 170 stopni.

Dajcie znać co zrobić :?

[ Dodano: Nie 16 Gru, 12 14:12 ]
                              Koledzy mam O2 Ambition z 2008 - dziś zamontowałem światła do jazdy dziennej: http://www.justtop.com.tw...?pid=P_00000828 - wersja JS-11303. W postojówki wpiąłem się w szaro-czarny kabel.
                              Mam taki dziwny objaw (czekam na kabel by wyłączyć tryb skandynawski, ale to chyba nie ma związku z poniższym):
                              - po przekręceniu kluczyka na zapłon swiatła led nie palą się (tryb skandynawski załącza światła mijania), chwilę po przekręceniu kluczyka światła led na ułamek sekundy zaświecają się, a następnie wyłączają się
                              - po włączeniu silnika światła led zaczynają swiecić razem ze światłami mijania :shock:

Co mogło pójść nie tak? źle się wpiąłem w postojówki?

Dzięki za pomoc
                              update powyższego dziś sprawdziłem, że światła jak dostaną sygnał z postojówek minimalnie słabiej świecą, odłączę je od postojówek, to świecą mocniej - natomiast jeżeli przewód, który miał iść do postojówek podłączę pod + akumulatora, to gasną.
                              Tak jakby z postojówek światełka dostawały za małe napięcie. :?

Ma ktoś jakiś pomysł?

[ Dodano: Pon 17 Gru, 12 08:47 ]
                              Dzis dostałem odpowiedź od sprzedawcy świateł:
                              tak – pana samochód nie ma ciągłego prądu stałego – tzn. , alternator ma za mało diód prostowniczych –oszczędności – co sprawia ze diody obcinają tylko połowę amplitudy prądu zmiennego , robiąc półstały – żarówki i reszta będzie działać – ale czóła elektronika wyłapie i będzie efekt taki ze raz włącza ,a raz wyłącza bardzo szybko co pan widzi jako świecenie, a one faktycznie migają tak szybko .

2 sposoby – zamontować niewielki kondensator na kabel od pokojówek , – pytać elektronika jaki , lub zamontować osobny mechaniczny przekaźnik świateł taki z cewką.
                              Skłaniałbym się ku zamontowaniu kondensatora - tylko jaki? elektronik ze mnie żaden :lol:

Dzięki za pomoc

[ Dodano: Czw 20 Gru, 12 09:38 ]
                              Witam
                              Po krótkiej przerwie - udało się :twisted:
                              Poniżej przesyłam foty jak to wyszło - jakość może mizerna, bo robione komórką - oraz schemat podłączenia kondensatora - ja użyłem 100µF/50V - ale może tez być na 35V
                              Jakby ktoś miał podobny kłopot to proszę śmiało korzystać

Proszę docenić użycie zaawansowanych funkcji painta oraz niewątpliwy talent malarski :szeroki_usmiech

Aha i światała zamontowałem tak, że są pod skosem tak jak idzie krzywizna zderzaka - ładniej to wygląda
                              Moja Skodzina

Skoda Octavia II -
                              Opel Astra III -

Komentarz

• piter-wroc
                                Drive
                                • 2011
                                • 99

Koledzy chciałbym założyć u siebie światła dzienne philips daylight 4 jednakże po przeczytaniu kilku negatywnych opinii na ich temat chciałbym aby się wypowiedzieli ci którzy mają takie założone i ich używają. Co sądzą o ich trwałości i ewentualnych usterkach?
                                ps. jeśli pytanie nie pasuje do tematu proszę admina o przeniesienie.
                                O2 Kombi Tour

O2 Tour Rosso Brunello

Komentarz

• Andys
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 762

piter-wroc, swoich używam już chyba ze dwa lata i nie mam im niczego do zarzucenia. Działają jak pierwszego dnia po montażu.
                                  Pozdrawiam,
                                  Andys

Komentarz

• maxpaynemm
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1764
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Andys
                                    piter-wroc, swoich używam już chyba ze dwa lata i nie mam im niczego do zarzucenia. Działają jak pierwszego dnia po montażu.
                                    U mnie podobnie tyle że mam je od roku. Jak dla mnie rewelacja
                                    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piter-wroc
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 99

Koledzy, dzięki za wasze opinie. Jak założę philips daylight 4 od razu się podzielę swoimi spostrzeżeniami na ich temat.
                                      O2 Kombi Tour

O2 Tour Rosso Brunello

Komentarz

• mariuszpolice
                                        Ambiente
                                        • 2012
                                        • 178

Ja mam philipsy i paru kumpli i żaden z nas nie ma problemów. I do tego porządnie świecą.

Komentarz

• Kiniu
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 1746

piter-wroc zakładaj śmiało Philipsy DayLight 4, też na takich śmigam już ponad rok :wink:

Komentarz

• piter-wroc
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 99

Obiecałem że jak założę Philipsy DayLight 4 to się podzielę swoimi spostrzeżeniami na ich temat. Co do jakości super dobrze spasowane, jasno świecą, łatwość montażu łatwa dzięki manualowi kolegi AJ ze strony 13 bieżącego wątku

Są niestety minusy: jak zamykam lub otwieram auto z kluczyka włączają się na kilka sekund i dopiero gasną. Jeśli wyłączę silnik gasną od razu ale po jakieś chwili znowu się same włączają i gasną. Czy to jest normalny objaw, też tak macie??? A może lepiej je podłączyć po stacyjce tylko nie wiem gdzie się wpiąć?
                                            O2 Kombi Tour

O2 Tour Rosso Brunello

Komentarz

• mariuszpolice
                                              Ambiente
                                              • 2012
                                              • 178

Nie wiem gdzie podłączyłeś zasilanie, ale u mnie zapalają się światła jak odpale auto , a gasną chwilę po zgaszeniu silnika.

Komentarz

• Luckymen
                                                Ambiente
                                                • 2012
                                                • 172
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez piter-wroc
                                                jak zamykam lub otwieram auto z kluczyka włączają się na kilka sekund i dopiero gasną. Jeśli wyłączę silnik gasną od razu ale po jakieś chwili znowu się same włączają i gasną. Czy to jest normalny objaw, też tak macie??? A może lepiej je podłączyć po stacyjce tylko nie wiem gdzie się wpiąć?

Zamontowałem dziś Philips 4led i mam taki sam efekt jak kolega wyżej. Podłączone mam tak jak kolega aj.

w sumie to może i fajnie bo w nocy na kilka sekund zapalają się lampy i oświetlają przód auta

Komentarz

• Dijkstra
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1589

Troche tych stron juz tu jest na tenal DRLi, przejrzalem na szybko i mam nadzieje, ze sie nie bede dublowal. czy ktos sie zastanawial czy do OII nie wrzucic takich LEDow

Jesli chodzi o Philipsy, to wyczytalem ze homologacja to E4 RL00. Nie powinno byc DRL?? albo czy nie musi byc DRL?? Dostalem od kumpla jakias chinszczyzne i na niej tez jest RL...

I jeszcze jedno pytanko, czy ktos te philipsy 4 probowal wlozyc w najnizsza szczeline w zderzaku. Na forum byla fotka z ladnymi ledami wlasnie w tym miejscu. Ciekaw jestem czy te by sie tam zmiescily i jakby to wygladalo

A teraz pojade po bandzie i zapytam jeszcze o 1 miejsce - pionowo w atrapie chlodnicy ( jak w volvo) :]
                                                  Moje foty
                                                  Moja stronka
                                                  Moje 4 kolka

Komentarz

• robekcool
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2041
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie są http://www.hurt.com.pl/2x-swiatla-do...va,p12144.html . Zakup 150 z foty.
                                                    www.k-mot.pl
                                                    Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                                                    Autoholowanie.
                                                    Robert Kulma

Komentarz

Pracuję...